• Undervisning

  Baila el tango afholder jævnligt undervisning eller har undervisningstilbud fra folk der brænder for at udbrede tangoen. Undervisningen tager hensyn til det niveau du er på, om du aldrig har danse før, er let øvede eller øvede. Undervisning i tango er typisk forløb over flere gange modsat workshops der vare 1-1½ time og har et særligt tema.

  Læs mere...
 • Milongas og Practica

  En Milonga er et sted hvor folk danser socialt tango og hvor der spilles musik af en DJ eller et levende orkester. En Practica er et sted, hvor folk øver tangoens trin, teknik og figurer. Steder hvor folk både benyttes som milonga og practica kaldes ofte en Practilonga. Du behøves ikke at have en dansepartner med når der afholdes practica, men hvis du/i arbejder med bestemte ting, kan det være en fordel.

  Læs mere...
 • Bliv medlem

  “Baila el Tango” betyder “at danse tango” på spansk, og er samtidig navnet på tango foreningen på Fyn.

  Foreningen Baila el Tango startede som en udløber af de første kurser i argentinsk tango i Odense i december 1997. Foreningens formål er at udbrede kendskabet til argentinsk tango og skabe muligheder for at dyrke den fælles interesse. 

  Læs mere...
 • Bliv frivillig

  Baila el Tango bygger på frivilligt arbejde. Vi har en ambition om at få flere aktive med i udviklingen og udbredelsen af den argentinske tango på Fyn. 

  Læs mere...

Tangoskoen er en skistøvle

 

Forestil dig en natklub, hvor det første syn, der møder dig i garderoben er en mand i strømpesokker – i gang med at skifte sko. Nej, det er nok ikke det mest almindelige syn i nattelivet, men ikke desto mindre ofte set i tangomiljøet. Her skifter vi nemlig sko! Her er nydelige herrer i uldne sokker og smukke kvinder på bare tæer et helt forventeligt syn, for tangosko tåler ikke dagens lys – i hvert fald ikke dagens vejr.

 

sko1Som ny danser kan man være heldig at få mange velmenende råd med på den opdagelsesrejse, som tangoverdenen byder ind med. ”Du kan bare danse i sutsko/almindelige sko/løbesko/ sokker” er ikke ualmindelige og helt seriøse råd fra den erfarne danser. Og ja, det kan man sådan set godt, men hvad nu hvis danseskoen bare er en lille, lille bitte… og nærmest helt altafgørende grund til at man duknakket og tindrende nervøs for sin debut på gulvet har sneget sig hen til den nærmeste udbyder af tangoundervisning? Så er det da ikke for at øve fikse kryds og strakte vriste iført Kinasko!

 

Nej, tangoskoen – stilet eller herresko er kommet for at blive. Den fuldender tangostilen, hvad enten man er til den klassiske rød/sorte kjole og ditto halsklud for herrernes vedkommende, eller den mere casuale stil med et lettere livstræt udtryk og baggy-bukser for begge køn. Vi vil have tangosko! Mange tangosko. Nogle af os har snart skabet fuldt og stopper aldrig. De har jo et hårdt liv de stakkels sko, så en vis udskiftning af garderoben er vel forventelig? Inden for tango vælger man ikke sko efter kjolen – man vælger kjole efter skoen!

 

Enhver tangokvinde bør stille store og helt ufravendte krav i valget af stiletter:

 • Kan skoen bøjes sammen til en surrealistisk, abstrakt figur? Hvis ja, så er den god.
 • Er den to numre for små? Hvis ja, så er den god.
 • Er den farverig/skinnende/glimtende og fuld af lak, perler, sløjfer og udskæringer? Hvis ja, så er den
 • god.

Men det er nu ikke kun kvinderne, der har eneret på forfængelige feticher indenfor sko; Herreskoen ses ofte i ægte tofarvet James Bond look. Sort/hvid er selvfølgelig klassikeren, men mere vovede varianter sniger sig frem på markedet. Min personlige favorit er brun og lyseblå, men små ornamenteringer langs syningerne - Wouw! Må man også være metroseksuel på sin dansepartners vegne?

 

img 9657-002 1

 

Ægte tangosko er designet til at danse tango i – og ja, det er de jo. Siger forhandleren i hvert fald, men måske er der noget om det. For både herre og damesko gælder regel nummer 1: Lædersålen er sårbar overfor fugt og tåler derfor ikke udendørs brug, men den er til gengæld altafgørende for at få det rette drej på gulvet. (Kinasko kan faktisk sagtens bruges, eller Gaffatape – det kan gøre selv den mest genstridige gummisål til et fromt lam på dansegulvet).

 

Herreskoen har en lille hæl. Nogle hæle er kun et par cm., men den klassiske Cubahæl er omkring 4 cm., og yder danseren et betragteligt bidrag mod den i tangoen ønskelige forvægt. Så kære mænd, drop det paniske udtryk, når vi snakker herresko med hæl; de bliver din bedste ven i dansen!

 

Den klassiske tangostilet er designet til at gå baglæns. Skoen er ekstra stivet omkring hæl og svang, så selve stiletten kan give en solid støtte til kvindens mange tilbagegående skridt og drej. Her gælder det om at have tungen lige i munden og foden på lige linje, og så kan man ikke døje med en vakkelvorn og usikker sko.

 

Kvindens stiletter kan være designet som sandaler eller lukkede sko. Prøv dig frem – afhængigt af årstid, temperament, neglelak, knyster, ligtornetendenser m.v. Men en ting er sikkert. En lukket hæl og en fast rem om vristen giver dig en sko, der sidder fast på foden.

 

Vælg tangostilet efter skistøvleprincippet; den skal sidde fast på foden, også i yderbelastninger.

 

Her er en lille film om Comme Il Faut...

 

 

Share